2016/02/24

Едно по-реалистично резюме на “Mean Girls”, 2016

Всяка уважаваща себе си тийнейджърка поне веднъж е гледала филма ‘Mean Girls’ с Линдзи Лоън, Рейчъл Макадъмс и т.н. Всички познаваме обичайния американски шаблон за подобни филми и знаем, че доста голяма част от тези истории е измислица. Но значителен процент съвпада с реалността. Докато расте и посещава училище, всяко момиче среща поне една особа, доста наподобяваща Реджина Джордж (героинята на Рейчъл Макадъмс, олицетворяваща същинското зло, абсолютната куч*а, въртяща цялата гимназия на малкия си пръст).
Та, нека запазим името. Тази Реджина обикновенно представлява сравнително добре изглеждащо момиче – високо, слабо, с прилични черти, обичайно със заможни родители. Реджина не притежава кой знае какъв интелект, но в очите на преподавателите си е същинско писанче, за разлика от изображението й на побесняла африканска горила в представите на съученичките й. Облича се в етикети на известни дизайнери, пътува до Америка и Китай, само когато е свободна, кара скъпа тунингована кола – последен модел, разбира се. А, и е способна да вгорчи настроението на всички само с присъствието си.
Обикновено Реджина е заобиколена от “приятелки” – личните й роби, но и само една стига. Тези роби са длъжни да са й на разположение 24 ч. в деня, 7 дни в седмицата, 363 дена в годината (на Коледа и на Великден им е позволено да имат личен живот, но е рядко срещано изобщо да знаят какво означава това), защото “за това са приятелите”. Те нямат право на мнение, само да защитават това на Нейно  Величество. Желателно е робите да не са особено добре изглеждащи, та да може красотата на Реджина да изпъкне в целия си блясък. В нейно присъствие са също толкова надменни и наперени, но отделят ли се от нея, започват да се озъртат стреснато, сякаш някой им е пъхнал запалена пиратка в гащите. Тъй като на простолюдието не е разрешено пряко да комуникира с Кралицата на всичко бродещо по планетата Земя, всеки, желаещ да й сподели нещо, трябва първо да говори с някой от робите, който “евентуално по-късно, ако Реджина е свободна” ще й предаде.
Тя, естествено, си има и “приятел” – някой, с когото не се понася особено, но популярността му е почти колкото нейната, лесно манипулативен е, а и подарява хубави подаръци. Пък и по-добре с гадже, отколкото без, нали? Така че “МНОГО СЕ ОБИЧАТ”!
За жалост, Нейно величество “познава точните хора” и всеки опит да се каже или направи нещо против нея, обикновенно завършва с първоизточника на мълвата в кабинета на педагогическия съветник, нахокан, че “не бива да се лъже” и “да се говорят лоши неща за другите”. Тя рядко ще се опита да влезе в пряка битка с някой от “враговете” си, просто защото акълът не й е достатъчен, за да води нормален спор, че и да излезе права от него.
Е, това представлява съвременната Mean Girl, но в малко по-реалистичен вариант. Често, при първата среща с нови хора се опитва да впечатли всички, да изпъкне с класа и плоски бъзици, прочетени в някое списание. В началото ще я харесаш, дори сигурно ще искаш да си неин приятел. Не дай си Боже да минеш кастинга за празноглави роби и да продължиш в следващия от кръговете на Ада, в което ще се превърне остатъкът от живота ти! Не се залъгвай!
Стой далеч от Реджина, гледай си твоята работата, опитай се да намалиш контактите си с нея до минимум. Не ти трябва да се замесваш в игричките й на котка и мишка, да ставаш свидетел как публично те унижава и напада в социалните мрежи на базата на недотам големите финансови възможности на семейството ти. Все пак, не си нея и “никога няма да бъдеш”, така че по нейно мнение “просто й завиждаш”.

А за самочувствието й нека друг се тревожи. Все ще се намери кой “случайно” да я спъне в дискотеката или да залее роклята й на бала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар